·Див лаврак·

Лаврак /Morone labrax/, наричан още морски вълк е хищна морска риба със сплеснато и странично удължено сребристо тяло. Гърбът на лаврака е тъмно зелен, коремът бял, а страните му са сребристи. На хрилните капачета има по два шипа и едно тъмно петно. Устата на лаврака е с големи четковидни зъбчета. Максималното тегло на лаврака е 12 кг, а максималната дължина – 90 см.

Лаврак е разпространен предимно в Атлантически океан и Средиземно море. Рибата е рядък вид за Черно море. Като цяло лавракът е една от най-големите риби, срещана в Черно море, но едновременно с това и една от най-редките. Живее по единично или образува малки стада. Лавракът се размножава през пролетта или лятото в морето или долните течения на реките.

Лавракът е една от най-вкусните риби в морето. Месото му е умерено мазно и плътно. Месото на див лаврак е по-плътно, но за сметка на това по-стегнато и вкусно. Отглежданият във ферма лаврак е по-тлъст, но без особен дъх и привкус.

За първи път лавракът се появява в американските магазини под наименованието бранзино. В менютата на американските ресторанти се появява преди по-малко от десетилетие, когато става доста популярен и в цяла Европа.