·Аспержи·

Аспержи се консумират поради изключителния им вкус и лечебните свойства вече почти 2000 години. Те произхождат от Източния средиземноморски регион. Различни сортове, открити в северна и Южна Африка се култивират и в Египет. Аспержите растат като плевел по южните части на Русия и Полша, както и по крайбрежието на Англия.

Аспержите са преоткрити и популяризирани отново през 18 век от Луи XIV. Със своя нетрадиционен вкус те успяват да впечатлят Краля Слънце. Именно поради тази причина аспержите получават наименованието „кралски зеленчук“, като и до днес впечатляват ценителите на изтънчения вкус.

Днес аспержите се отглеждат в частите на света с умерен и субтропичен климат. За търговски цели се отглеждат в САЩ, Мексико, Перу, Франция, Испания и някои средиземноморски държави.

Аспержите са многогодишно градинско растение, принадлежащо към семейство Лилии. Аспержите представляват месести филизи, завършващи с пъпковидни глави. Те се приемат като луксозен зеленчук, поради своя сочен вкус и крехка текстура. Аспержите се берат през пролетта, когато са от 6 до 8 инча високи.