·Скариди·

Скариди

Скаридите са малки и симпатични морски дарове, които са любими на мнозина от нас. Всъщност тези ракообразни са може би най-известната морска храна.

Твърдото, полупрозрачно месо на суровата скарида може да има различен цвят в зависимост от самия й вид. Може да е розово, сиво, кафеникаво или жълто. Веднъж подложено на топлинна обработка, месото на тези ракообразни става матово и кремаво или розово на цвят.

По света се отглеждат около 300 различни вида скариди, а тези 300 имат по хиляди разновидности. Най-разпространени са кралските скариди, а отскоро започват да добиват популярност и тигровите, които са най-консумираните в Азия.

Хората са се наслаждавали на скаридите като храна откакто тези ракообразни са се появили в земните води, т.е. от незапомнено времена.

Скариди има почти по целия всят. Въпреки че много държави ги отглеждат изкуствено, по-голяма част от продукцията идва от САЩ, Южна и Централна Америка, Япония, Тайланд и Тайван.